>

Κτήμα Οικογένειας Παυλόπουλου - Βιολογικές καλλιέργειες - βότανα -αναπαραγωγή - εκτροφή ζωικού κεφαλαίου …

Λεοντάριον Αρκαδίας

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ευρωπαϊκή Ένωση - Η γεωργία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή των Μικρών νησιών του Αιγαίου . Ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 21% του περιφερειακού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), και απασχολεί το 12,2% του ενεργού εργατικού δυναμικού της περιοχής ..

Δελτίο Τύπου - ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την υλοποίηση του καθεστώτος ειδικών μέτρων για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου (ΜΝΑ) - Βρυξέλλες, 15.12.2016



ΕΙΣΑΓΩΓΗ 

Τα ελληνικά μικρά νησιά του Αιγαίου (ΜΝΑ) αποτελούν έναν ιδιαίτερα κατακερματισμένο νησιωτικό χώρο, με σημαντικούς γεωγραφικούς και φυσικούς περιορισμούς, σχετικά αραιοκατοικημένο, με περιορισμένη χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση. 


Η μορφολογία και το κλίμα των ΜΝΑ αποτελούν επίσης τροχοπέδη για τη γεωργική παραγωγή. Ορισμένα από τα νησιά αυτά είναι πολύ απομονωμένα από την ηπειρωτική Ελλάδα και αντιμετωπίζουν προβλήματα διπλής ή ακόμη και τριπλής “νησιωτικότητας”1 . Η απομόνωση αυτή επηρεάζει, μεταξύ άλλων, τον εφοδιασμό με βασικά γεωργικά προϊόντα λόγω του επιπλέον κόστους μεταφοράς που συνδέεται με τον νησιωτικό χαρακτήρα των ΜΝΑ, τη μικρή τους έκταση και την απόστασή τους από τις αγορές. 

Για να ληφθεί υπόψη η ιδιάζουσα αυτή κατάσταση, που δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση στην ηπειρωτική ΕΕ, έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) ειδικά μέτρα για τη γεωργία στα ΜΝΑ. Εκτός από τη στήριξη στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα της ΚΓΠ, έχει θεσπιστεί ειδικό καθεστώς στήριξης για τα εν λόγω νησιά, το οποίο συμβάλλει στην προώθηση της τοπικής παραγωγής και στην εξασφάλιση του εφοδιασμού με βασικά προϊόντα. Το καθεστώς καλύπτει όλα τα νησιά του Αιγαίου εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια. Σκοπός της παρούσας έκθεσης είναι η αξιολόγηση της εφαρμογής του καθεστώτος για τα ΜΝΑ κατά την περίοδο 2006 - 2014.




Τα νησιά του Αιγαίου καταλαμβάνουν συνολική έκταση 210 240 km2 , που οριοθετείται νοτίως, από την Κρήτη, βορείως και δυτικά από την ηπειρωτική Ελλάδα, και ανατολικά από την Τουρκία. Τα νησιά και οι νησίδες του Αιγαίου Πελάγους είναι συνολικά 7 582 αλλά περίπου το 90% εξ αυτών έχουν έκταση κάτω των 10 km2 και μόνο δύο νησιά, η Λέσβος και η Ρόδος, υπερβαίνουν σε έκταση τα 1 000 km2 . Η συνολική έκταση των ελληνικών νησιών και νησίδων αντιστοιχεί στο 17,1% της έκτασης της χώρας. Στα περισσότερα απ’ αυτά οι μόνιμοι κάτοικοι δεν υπερβαίνουν τους 5 000, με εξαίρεση λίγα νησιά που είναι σχετικά μεγαλύτερα σε έκταση και ο πληθυσμός τους κυμαίνεται μεταξύ 10 000 και 40 000 κατοίκων, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως, ή η Ρόδος που έχει πληθυσμό άνω των 100 000 κατοίκων.


Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 Τα μικρά νησιά του Αιγαίου (ΜΝΑ) είναι γενικά ορεινά και λοφώδη με μεσογειακό κλίμα που χαρακτηρίζεται από ξηρά και θερμά καλοκαίρια με κίνδυνο ξηρασίας και σύντομους βροχερούς χειμώνες. Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, οι κλιματικές συνθήκες και η κοινωνικοοικονομική δομή των ΜΝΑ συνεπάγονται ορισμένα μειονεκτήματα για τη γεωργική δραστηριότητα και παραγωγή των νησιών. Τα νησιά αντιμετωπίζουν τη σταδιακή εγκατάλειψη της γης και τη συρρίκνωση των τοπικών κοινωνιών, αφού οι γεωργικές τους εκτάσεις βρίσκονται κυρίως σε απόμακρες ή πολύ απόμακρες περιοχές. 

Τα νησιά κατανέμονται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) και στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (που αποτελείται από εννέα κατοικημένα νησιά: Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Χίο, Ψαρά, Οινούσες, Σάμο, Ικαρία, Φούρνους). Η γεωργία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει άνω του 21% του περιφερειακού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και απασχολεί το 12,2% του ενεργού εργατικού δυναμικού (2013). Οι χρησιμοποιούμενες γεωργικές εκτάσεις (ΧΓΕ) το 2010 ήταν 168 610 εκτάρια, ήτοι 44% της συνολικής έκτασης. Η αποδυνάμωση του τομέα οφείλεται σε παράγοντες που συνδέονται με τη διάρθρωσή του και σε προβλήματα σχετικά με τον εφοδιασμό των νησιών με γεωργικά προϊόντα, το αυξημένο κόστος παραγωγής, τον χαμηλό δείκτη άρδευσης και το μεγάλο ποσοστό εκτάσεων σε αγρανάπαυση. 

Οι γεωργικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη φυτική παραγωγή (μαστιχόδεντρα7 , ελαιόδεντρα, αμπέλια, εσπεριδοειδή, σιτηρά,) και την κτηνοτροφία (μελισσοκομία, και εκτροφή αιγοπροβάτων και βοοειδών). Το μέσο μέγεθος των εκμεταλλεύσεων είναι μικρό (περίπου 5 εκτάρια ΧΓΕ ανά εκμετάλλευση το 2013). Όσον αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο γεωργικός τομέας είναι σχετικά περιορισμένος και δεν καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες της περιφέρειας, για τις οποίες απαιτείται σημαντικός εφοδιασμός από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό εντείνεται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους αυξάνεται η ζήτηση λόγω των τουριστικών δραστηριοτήτων. 

Η γεωγραφική ασυνέχεια της περιφέρειας και οι έντονες ενδοπεριφερειακές ανισότητες δημιουργούν μια ιδιομορφία που δεν ευνοεί την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Το ξηρό κλίμα με τις αραιές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθεσιμότητα γης και το ορεινό ανάγλυφο του εδάφους δυσχεραίνουν την ανάπτυξη της γεωργίας και κατά συνέπεια τη βιωσιμότητα των νησιών. Ωστόσο, ο πρωτογενής τομέας απασχολεί το 6,1% του εργατικού δυναμικού, με έντονη εποχικότητα και υποαπασχόληση (στοιχεία του 2013). Η ΧΓΕ της περιοχής ανέρχεται σε 106 080 εκτάρια και αντιστοιχεί στο 16,7% της συνολικής έκτασης (στοιχεία του 2010).



Διαβάστε την Εξέλιξη των δαπανών για το καθεστώς ΜΝΑ σε €


πηγή http://eur-lex.europa.eu/