>

Κτήμα Οικογένειας Παυλόπουλου - Βιολογικές καλλιέργειες - βότανα -αναπαραγωγή - εκτροφή ζωικού κεφαλαίου …

Λεοντάριον Αρκαδίας

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Φυτεύω Τριανταφυλλιές - Δίνω χρώμα στην ζωή μου ....

Τα Μυστικά του κήπου μου ....




Αγαπητοί φίλοι, εν μέσω της θλιβερής πανδημίας του Covid - 19 που πλήττει ανηλεώς παγκοσμίως την ανθρώπινη ζωή και αξίες, και με πρόδηλη την επερχόμενη οικονομική ύφεση,  ως επακόλουθο της πανδημίας, η  Άνοιξη έφτασε ... !!! 

Το θαύμα της ζωής όσο και αν επισκιάζεται από τα θλιβερά αυτά γεγονότα, θα λάμψει  και πάλι , πλημμυρίζοντας τον κήπο μας ή την μικρή βεράντα του σπιτιού μας με χρώματα, εικόνες και μεθυστικές μυρωδιές.  


 Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή, και στιγμή  να περιποιηθούμε τον κήπο μας, να ανανεώσουμε  το μπαλκόνι  μας με λουλούδια και φυτά,  αποβάλλοντας  το άγχος, τις καταθλιπτικές εικόνες του χειμώνα, τα θλιβερά γεγονότα που μας περιστοιχίζουν,  και να απολαύσουμε στιγμές ηρεμίας  και χαλάρωσης στον δικό μας  προσωπικό χώρο. ...


Ο κήπος και τα φυτά στην στη ζωή μας είναι ένδειξη βιοτικού επιπέδου, και πιστέψτε με , πράγματι ένας τέτοιος μικρός ή μεγάλος χώρος , απεικονίζει την προσωπικότητα μας, και είναι ικανός να καλυτερεύσει τη ποιότητα ζωής μας.



Το ευ ζην και η διατήρηση της ενεργητικότητας  μας, ίσως πολλές φορές να μην εξαρτάται αποκλειστικά, από τις εφήμερες απολαύσεις, και την οικονομική ευρωστία του καθενός μας, αλλά σίγουρα, όπως στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε, τους φίλους μας, τον σύντροφό μας, να απομακρύνουμε από την ζωή μας  τους τοξικούς ανθρώπους, έτσι το χέρι μας είναι και να προσδώσουμε μία ευχάριστη νότα στο περιβάλλον μας, το σπίτι μας, την προσωπική γωνιά του καθενός μας....  


Έτσι λοιπόν, σήμερα θα μιλήσουμε για τις αγαπημένες σε όλους, Τριανταφυλλιες μας, θα μάθουμε πως θα τις κλαδεύουμε,  πως να τις ανα - πιάνουμε, να τις λιπαίνουμε,   απολαμβάνοντας , απόμακρα από τα προβλήματα, που κατακλύζουν την ζωή μας,  ... την ομορφιά του κήπου μας, μέσα από μία πληθώρα χρωμάτων και αρωμάτων .. 


Η Τριανταφυλλιά λοιπόν σύμφωνα με την wikipedia :

Είναι καλλωπιστικό και φυλλοβόλο φυτό. Αποτελείται από τη ρίζα, τον βλαστό, τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Η ρίζα της τριανταφυλλιάς είναι αποξυλωμένη και διακλαδίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Συνεχίζοντας, ο βλαστός της αρχικά είναι τρυφερός και πράσινος, ενώ κάποια στιγμή αρχίζει να σκληραίνει και να αποξηραίνεται. Επίσης, ο βλαστός εξωτερικά έχει αγκάθια, όπως και τα φύλλα στις άκρες τους. Τα άνθη της τριανταφυλλιάς βγαίνουν στις άκρες των τρυφερών βλαστών. Στην αρχή είναι κλειστά τα μπουμπούκια της, ενώ σιγά σιγά αρχίζουν να ανοίγουν και να ξεπετάγονται τα πέταλα. Τα πέταλα έχουν διάφορα χρώματα όπως λευκόκόκκινοροζκίτρινο και άλλα. Το χρώμα των λουλουδιών τους είναι ανάλογο με την ποικιλία της κάθε τριανταφυλλιάς.


H τριανταφυλλιά πολλαπλασιάζεται με πέντε τρόπους. Πολλαπλασιάζεται με παράρριζα, με σπέρματα, με καταβολάδες, με μοσχεύματα και με μπόλιασμα. Η τριανταφυλλιά, εκτός από την ομορφιά και τα ευωδιαστά άνθη, παρέχει και αιθέριο αρωματικό λάδι εξαιρετικής ποιότητας, που παίρνουμε από τα ροδοπέταλά της και που χρησιμεύει στην παρασκευή αρωμάτων. Επίσης τα πέταλα των τριαντάφυλλων, κυρίως τα ροζ, μπορούν να γίνουν και γλυκό....


Κατά κύριο λόγω τον Μάρτιο, έχοντας πλέον φτάσει η ώρα , κλαδεύουμε  και  καθαρίζουμε τα αγαπημένα φυτά μας, κόβοντας από χαμηλά  και αφαιρώντας τα ξερά κλαδιά, ενώ τις υγιής  και << ζωντανές >> παραφυάδες - βλαστούς , αφού επιλέξουμε τα εύρωστα τα μεταφυτεύουμε , και πολλαπλασιάζουμε τις τριανταφυλλιές μας.


Κλάδεμα

Αφού επιλέξουμε το επιθυμητό για εμάς ύψος.  Συνίσταται το κλάδεμα στους κήπους να γίνεται από το ύψος των 50 εκ.  πάνω από την ρίζα  - ενώ στις γλάστρες του μπαλκονιού μας, καλό θα ήταν να επιλέγουμε να κλαδεύουμε το φυτό μας από τα 30 εκ. και πάνω, μιας και το ριζικό του σύστημα παραμένει περιορισμένο εντός της γλάστρας, και η δύναμη του φυτού μας, επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στην λίπανση του του παρέχεται από εμάς .. 



Κόβουμε κάθε έναν από τους βλαστούς μας,  1-2 εκ πάνω από το τελευταίο << μάτι >>,   που θα επιλέξουμε, μάτι το οποίο θα παρατηρήσουμε, ότι αναδύεται από την άκρη κάθε δακτυλίου,  τον οποίο και συναντάμε ανά τακτά διαστήματα, συνήθως ανά 10 - 15 εκ  κατά μήκος του βλαστού μας.

Οι δακτύλιοι  ξεχωρίζουν τόσο από το σχήμα τους, όσο και από το χρώμα τους, καθώς έχουν ένα κυκλικό πιο έντονο σκούρο χρώμα,  από τον βλαστό μας, συνήθως καφέ .
Από κάθε μάτι που αφήσαμε στον βλαστό μας, η τριανταφυλλιά μας, θα αναπτύξει, τους νέους τις κλώνους οι οποίοι πολύ σύντομα, με την κατάλληλη φροντίδα θα πλημμυρίσουν από πολύχρωμα << μπουμπούκια >> και ευωδιαστά ροδοπέταλα ....


Αναπαράγουμε  την Τριανταφυλλιά μας 


Από τους  βλαστούς, τους οποίους κόψαμε κατά το κλάδεμα, επιλέγουμε τους έντονα πράσινους, και τους παχύτερους, φροντίζοντας ο βλαστός μας να έχει μήκος 40 εκ. περίπου, και άμεσα διατηρώντας τον σε ένα υγρό πανί, τους μεταφυτεύουμε σε γλάστρες, βυθίζοντας τους προσεχτικά, και με την φυσική τους φορά ( τα μάτια να βλέπουν προς τα πάνω), περίπου 10 εκ. μέσα στο χώμα.





Την γλάστρα μας, την οποία προορίζουμε για το φυτώρια μας, την γεμίζουμε ως την μέση με << σβησμένη >> κοπριά ( εμείς θα χρησιμοποιήσουμε χώμα από το κοτέτσι μας το οποίο είναι πλούσιο σε ασβέστιο ),  και την υπόλοιπη ως το χείλος, την γεμίζουμε με φυτόχωμα .  Οι φίλοι μας που δια-βιούν στην πόλη μπορούν να προμηθευτούν το φυτόχωμα, από το super market ή από ένα κατάστημα με είδη κηπουρικής.




Διατηρούμε το φυτώριο μας, σε μέρος δροσερό, και χωρίς έντονη ηλιοφάνεια, ποτίζοντας το κάθε ημέρα με αρκετό νερό, καταστρώνοντας σχέδια για το που θα μεταφυτέψουμε τις νέες τριανταφυλλίες μας, παρατηρώντας καθημερινά από τα << μάτια >> του βλαστού μας να αναπτύσσεται το νέο φυτό μας.


Η νέα τριανταφυλλιά μας, θα χρειαστεί να παραμείνει στο φυτώριο μας, ώσπου να αναπτύξει ένα ικανό ριζικό σύστημα 30 περίπου ημέρες.









Προσοχή .... όταν οι νέοι κλώνοι του φυτού μας, δείχνουν ζωηροί, και έντονα πράσινοι, σημάδι ότι είναι έτοιμος ο βλαστός μας, να μεταφυτευτεί στο μέρος του κήπου μας που έχουμε επιλέξει, ή στην γωνιά του μπαλκονιού μας,  με ένα αιχμηρό εργαλείο αφαιρούμε τον βλαστό μας, από το φυτώριο μαζί με όλο το χώμα που τον περιστοιχίζει ....





Λίπανση και περιποίηση

Έχοντας πλέον μεταφυτέψει τη νέα μας τριανταφυλλία, βοηθάμε το φυτό μας να αναπτύξει, ένα δυνατό και υγιές ριζικό σύστημα, παρέχοντας του επιφανειακά την κατάλληλη λίπανση.

Προσωπικά, θα επιλέξω, αρχικά το << κομπόστ >> (το παλαιότερο και φυσικότερο λίπασμα του κόσμου) το οποίο μπορεί να παραχθεί στο σπίτι μας,  και  αποτελείται από τα οικιακά μας οργανικά υλικά τα οποία και αποσυντίθενται,  μετατρέποντας έτσι  τα υπολείμματα της κουζίνας μας, σε ένα θρεπτικό άριστο λίπασμα για τον κήπο μας ...

Σε δεύτερο χρόνο, και αφού η νέα τριανταφυλλιά μας δείχνει πως αναπτύσσεται σταδιακά , διατηρώντας ζωηρούς εύκαμπτους και έντονα πράσινους τους κλώνους της, ( σημάδι ότι έχει αναπτύξει ένα υγιές ριζικό σύστημα), προκειμένου να της δώσω, << δύναμη >> , επιφανειακά  και   σε μικρή ποσότητα θα της χορηγήσω επιπρόσθετη σβησμένη κοπριά από το κοτέτσι μας, ενώ στους φίλους  της πόλης, θα πρότεινα,  να επιλέξουν ένα φωσφορικό υδατο-διαλυτό λίπασμα με χαμηλό ph, κατάλληλο για λουλούδια.

Το πότισμα του νέου μας φυτού, καλό θα είναι πλέον να γίνεται πρωινή ή απογευματινή ώρα, ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη έκκριση χλωροφύλλης και η δημιουργία μύκητα στο φύλλωμα του φυτού μας ...



 'Ελπίζω με όλες αυτές τις τραγικές καταστάσεις που ζούμε σήμερα, κάτι να έχει αρχίσει ν’ αλλάζει στη νοοτροπία μας και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το ίδιο το μέλλον μας. ίσως να είναι πλέον μία καλή ευκαιρία να αρχίσουμε να  παρεμβαίνουμε σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και να προσπαθήσουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί,  να αποκαταστήσουμε το φυσικό περιβάλλον, που κινδυνεύει με δική μας υπαιτιότητα.

Ζω πλέον υπεύθυνα, φτιάχνω τον κήπο μου, και γεμίζω  φυτά το μπαλκόνι μου,  οργανώνω  σωστά και μελετημένα την ζωή μου, και τον ελεύθερο χρόνο μου , δημιουργώ έναν όμορφο, πολύχρωμο και γεμάτο ζωή  χώρο για εμένα και την οικογένεια μου .... 


Καλή επιτυχία ... Να είστε όλοι καλά !!!!!