Δελτίο Τύπου - Μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις Γεωργικές αγορές της ΕΕ και των εισοδημάτων 2016-2026
Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις μεγάλες αγορές βασικών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ και το Γεωργικό εισόδημα μέχρι το 2026, με βάση ένα σύνολο μακροοικονομικές παραδοχές.
Σε ένα γενικό περιβάλλον χαμηλότερης ενέργειας οι τιμές των βασικών προϊόντων, και οι τιμές των σιτηρών της ΕΕ αναμένεται να κυμαίνονται μεταξύ 160 ευρώ / τόνο και 170 ευρώ / τόνο κατά μέσο όρο.
Η Σταθερά αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και οι προσιτές τιμές των ζωοτροφών θα πρέπει να ευνοεί τον τομέα της κτηνοτροφίας. Επομένως, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα το γάλα στην αγορά, θα μπορούσαν να υπάρξουν ευκαιρίες για τον Ευρωπαϊκό γαλακτοκομικό τομέα της ΕΕ και να επεκτείνει, συμπεριλαμβανομένου, σε απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση εντός της ΕΕ.
Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη το 2014 και το 2015, η κατανάλωση κατά κεφαλήν, κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς, εκτός από τα πουλερικά των οποίων το μερίδιο αγοράς θα μπορούσε οριακά να αυξηθεί.
Μία μικρή αύξηση στην παραγωγή χοιρείου κρέατος θα πρέπει να καθοδηγείται από η ζήτηση για εξαγωγές, ενώ η παραγωγή βοείου κρέατος αναμένεται μέτρια να μειωθεί.
Τέλος, οι πρόσφατες τάσεις της στάσιμης κατανάλωσης και η αυξανόμενη αξία για τις εξειδικευμένες καλλιέργειες αναμένεται να συνεχιστεί. αροτραίες καλλιέργειες
Στην προοπτική των δημητριακών, μια περαιτέρω συγκέντρωση προς τις βασικές καλλιέργειες των βασικών προϊόντων όπως το κοινό σιτάρι, τον αραβόσιτο και το κριθάρι αναμένεται, σε βάρος άλλων σιτηρών. ζήτησης της ΕΕ να αυξηθεί κατά 6% από το 2026, κυρίως λόγω της δυναμικής χρήσης των ζωοτροφών, και κυρίως του αραβόσιτου.
Οι εξαγωγικές προοπτικές θα παραμένουν θετικές για τον μαλακό σίτο, και σε μικρότερο βαθμό, για το κριθάρι.
Η αναλογία χρήσης αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές των δημητριακών, πάνω από τον μακροπρόθεσμο Κατά μέσο όρο τους , και αναμένεται να παραμείνει χαμηλότερα από την πρόσφατη αύξηση , μεταξύ 160 ευρώ / τόνο και 170 ευρώ / τόνο το 2026.
Για τους ελαιούχους σπόρους, η σταδιακή μετάβαση από κραμβέλαια προς σόγια γίνεται όλο και πιο εμφανής, με τις περιοχές που αφιερώνεται στην καλλιέργεια της ελαιοκράμβης να μειώνονται και οι εισαγωγές σόγιας να αυξάνεται.
Αυτό η τάση, η οποία σηματοδοτεί μια αντιστροφή από την τελευταία δεκαετία, αναμένεται να συνεχιστεί κατά την περίοδο του Outlook, καθώς η χρήση ζωοτροφών θα γίνει η κυρίαρχη οδηγός στην σύνθετη ελαιούχων σπόρων, δεδομένης της στασιμότητας στο βιοκαυσίμων λόγω της αβεβαιότητας της πολιτικής της ζήτησης στον τομέα των καυσίμων
. Από ένα ευνοϊκό περιβάλλον πολιτικής, καθοδηγείται η καλλιέργεια πρωτεϊνών οι οποίες παρουσίασαν πρόσφατα μια ισχυρή ανάκαμψη, πάνω από την περίοδο προοπτικές, προς τα κάτω, ενώ η πίεση στις τιμές των ζωοτροφών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια στάση στην ανάπτυξη των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών ανά περιοχή καλλιέργειας.
Κάποιες όμως βελτιώσεις στην απόδοση θα οδηγήσει σε μια μέτρια αύξηση στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών. Με περισσότερη κατανάλωση στο κρέας πουλερικών, η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και χοιρείου κρέατος αναμένεται κατά τη διάρκεια της περιόδου να αυξηθεί περαιτέρω κατά 2,9% και να φθάσει στους 270 εκατομμύρια τόνους, από περίπου 263 εκατομμύρια τόνους σήμερα.
Στις ζωοτροφές οι τιμές στην ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ετών, συμβάλλοντας έτσι στην η αύξηση της ζωικής παραγωγής. η εντατικοποίηση της ζωικής παραγωγής στα κράτη μέλη που εντάχθηκαν μετά το 2004 θα μπορούσε να προκαλέσει μια στροφή προς πιο πλούσιων σε πρωτεΐνες ζωοτροφών.
Οι Παγκόσμιες αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν σε αναταραχή κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, καθώς η απαγόρευση εισαγωγής των Ρωσικών προϊόντων και η απότομη μείωση των Κινεζικών αγορών συνέπεσε με μία πρωτοφανή αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής.
Κατά την επόμενη δεκαετία, η παγκόσμια και αύξηση της παραγωγής της ΕΕ αναμένεται να είναι πιο μέτρια, και οδηγείται από μια σταθερή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι την προηγούμενη δεκαετία.
Περαιτέρω βραχυπρόθεσμες ανισορροπίες μεταξύ της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης δεν μπορεί να αποκλειστεί και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αστάθεια των τιμών, όπως παρατηρείται στην ΕΕ από το 2007. Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια σε μια ποσόστωση παραγωγής το περιβάλλον, και τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς θα είναι κυρίως οι οδηγοί των εξελίξεων εφοδιασμού της ΕΕ.
Αυτό που απαιτείται, και εξακολουθεί να απαιτεί, μια προσαρμογή από τους αγρότες και τους άλλους φορείς της αγοράς. Οι περιβαλλοντικούς περιορισμοί θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο στο μέλλον, περιορίζοντας την ανάπτυξη της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης (Και αλλού).
Ως εκ τούτου, η αύξηση της παραγωγής του γάλακτος στην ΕΕ κατά την επόμενη δεκαετία αναμένεται να είναι μέτρια (1,3 εκατομμύρια τόνους γάλακτος ετησίως για μέσος όρος) και χαμηλότερη από ό, τι τα τελευταία χρόνια.
Παρόλα αυτά, η ΕΕ αναμένεται να γίνει η πρώτη δύναμη παγκοσμίως στην εξαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από το 2026, ακριβώς μπροστά από την Νέα Ζηλανδία.
Ωστόσο, παρά την αναμενόμενη ισχυρή την αύξηση των εξαγωγών, από το 2026 πάνω από το 85% της ΕΕ το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να καταναλώνονται εντός της ΕΕ. Η μείωση της κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά η χρήση τυριού και βούτυρο από τα νοικοκυριά όσο και για την επεξεργασία και τυποποίηση αναμένεται περαιτέρω να αυξηθεί, μαζί με την αναμενόμενη η αύξηση του πληθυσμού, η οποία και θα στηρίξει την κατανάλωση.
Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η αύξηση του εισοδήματος αναμένεται να υποστηρίξει υψηλότερα την παγκόσμια ζήτηση για κρέας και να συμβάλει στην υψηλότερα στις εξαγωγές κρέατος της ΕΕ.
Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος αναμένετε να αυξηθεί κατά 13,5%, ή 42600000 τόνους, μεταξύ 2016 και 2026. Αυτό είναι λιγότερο από ό, τι στην την προηγούμενη δεκαετία, αλλά εξακολουθεί να είναι σχεδόν ισοδύναμη με την συνολική παραγωγής κρέατος ετησίως στην ΕΕ.
Χάρη στην οικονομική ανάκαμψη και τις ελαφρώς χαμηλότερες τιμές, η συνολική κατανάλωση κρέατος ανά κάτοικο στην ΕΕ ανακτώνται από το απροσδόκητο 1,9 kg το 2015.
Η αύξηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με βραδύτερο ρυθμό σε 2016, για να φτάσει 68,4 kg / CA (λιανική βάρος). Μέχρι το τέλος της περιόδου οι προοπτικές, για την κατά κεφαλήν κατανάλωση αναμένετε να παραμείνουν σταθερές, με τα πουλερικά να λαμβάνουν την μικρότερη αναλογία του μεριδίου αγοράς από τα άλλα κρέατα.
Ακόμη, το 90% της συνολικής παραγωγής κρέατος της ΕΕ θα πάει στους Ευρωπαίους Καταναλωτές. Η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ θα εξακολουθεί να καθοδηγείται κυρίως από τις γαλακτοκομικές εξελίξεις στον τομέα των κοπαδιών.
Μετά την αύξηση του 2015 και το 2016, αναμένεται να επιστρέψει στην μακροπρόθεσμη πτωτική τάση, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι το παρελθόν, και να φθάσει τα 7,5 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2026.
Μετά από την μείωση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα χάρη στη βελτιωμένη κερδοφορία και ζήτηση που παραμένει σταθερή παρά τις υψηλότερες τιμές.
Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη το 2014 και το 2015, η παραγωγή χοιρινού κρέατος αναμένεται τώρα να επεκταθεί μόνο οριακά (κάτι λιγότερο από 1,3% μέχρι το 2026 σε σύγκριση με του 2016 τα υψηλά επίπεδα).
Στο πλαίσιο αυτό περιορίζεται μόνο η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος αναμένεται να αυξάνεται σταθερά, με την υποστήριξη της παρατεταμένης παγκόσμιας ζήτησης και των χαμηλών τιμών των ζωοτροφών.
Οι Τιμές του ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία αναμένονται να να είναι ισχυρές , ωστόσο, η παραγωγή κρέατος και πουλερικών της ΕΕ θα πρέπει να επεκταθεί κατά περίπου 5% κατά την περίοδο της προοπτικής.
Η αύξηση Καθοδηγείται από την παγκόσμια ζήτηση των εισαγωγών, των εξαγωγών της ΕΕ και αναμένεται να φθάσει τα 1,7 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2026 (15%). Ωστόσο, οι τιμές θα είναι υπό πίεση και θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν την περίοδο 2011-2015, ως αποτέλεσμα της αύξησης του ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά.
Διαβάστε εδώ την πλήρη ΕΚΘΕΣΗ ( In English only )
πηγή https://ec.europa.eu/agriculture/